Waterpokken

Het begint met wat kleine vlekjes en voor je het weet zit je kindje van top tot teen onder de bultjes en korstjes. Slechts weinig kinderen ontkomen eraan: de waterpokken!

Verloop

In het beginstadium van de waterpokken wordt je kind over het algemeen wat hangerig. Het kan wat koortsig zijn (tot 39 graden) en voelt zich niet lekker. Ongeveer 1 tot 2 dagen later verschijnen de eerste vlekjes. Dit zijn kleine rode vlekjes ter grootte van speldenknopjes. Later gaan deze over in bultjes.

De bultjes gaan na enkele dagen over in blaasjes die met vocht gevuld zijn. De blaasjes jeuken erg en knappen erg snel open, zowel door krabben als spontaan. Het is belangrijk dat ze niet open gekrabt worden, want open blaasjes raken snel geïnfecteerd. Dit kan leiden tot littekenvorming.

Na 9 tot 13 dragen drogen de blaasjes vanzelf uit en vallen korstjes ervan af. Dit proces verloopt zonder dat er littekenvorming plaatsvindt.

Wat te doen

Houd je kind met waterpokken uit de zon om zodoende zweten te voorkomen. Bij zweten krijgt het kind meer last van de jeuk en zal het eerder geneigd zijn de blaasjes open te krabben.

Houd de nagels van je kind goed kort zodat het zich minder kan krabben. Zorg er ook voor dat de nagels goed schoon zijn om kans op infecties te verkleinen.

Om de jeuk te verlichten kun je je kind in een badjes met havermout wassen. Je vult een washandje met havervlokken en maakt dit met een elastiekje dicht. Leg het havermoutzakje in het badwater en was je kind ook met het washandje zodat het overal komt. Dit helpt de blaasjes sneller uit te laten drogen.

Tegen pijnlijke blaasjes in de mond helpt een waterijsje erg goed.

Wanneer naar de huisarts

In principe zijn de waterpokken erg onschuldig. Wel moet je de huisarts bellen als je kindjes jonger is dan drie maanden of als je de situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld in het geval van aanhoudende koorts, braken en weinig drinken. Ook als je kind blijft huilen of gaat kreunen of juist er suf wordt, is het van belang de huisarts te bellen.

Wat als je zelf zwanger bent

Ben je zwanger en heb je zelf nooit de waterpokken gehad? Neem dan contact op met je huisarts.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over wat je mogelijk nog meer interesseert

Gerelateerde artikelen

Oververmoeide peuter

jaqqie 06-04-2010 2:28 Mijn dochter van ruim 2,5 jaar verdenk ik van oververmoeidheid, maar ik kan er weinig over vinden. Misschien zijn er hier mensen die er ervaring mee hebben. Mijn dochter heeft vanaf het begin al moeite met het pakken van haar rust momenten, ze blijft maar doorgaan. Ze slaapt dagelijks van 19:00 tot […]

Slabbetjes, vlekken voorkomen

Gebruik bij het geven van vlekgevoelige fruit- en groentenhapjes aan baby’s en peuters altijd de achterkant van het slabbetje. Als de vlekken zo hardnekkig zijn dat ze er dan in de was niet uitgaan, heb je altijd een vlekkeloze voorkant voor hapjes die niet vlekgevoelig zijn! Met dank aan Sje

Bijzondere naam voor voedsel leidt tot meer eten

De Amerikaanse nieuwszender msnbc meldt dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen meer eten naarmate het voedsel een interessantere naam heeft. Het volledige artikel vind je hier . Het onderzoek is uitgevoerd onder 186 kleuters. De ene dag kregen de kinderen “gewone” worteltjes te eten en de volgende dag dezelfde worteltjes, maar er werd bij […]

Ongelukje: tand gebroken?

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Kinderen lopen ergens tegenaan of vallen. Zijn er één of meerdere tanden uitgestoten tijdens zo’n valpartij, stop de tand(en) dan zo direct in een glas melk en ga zo snel mogelijk met kind én tand naar de tandarts. Soms is het mogelijk om blijvende tanden te redden […]

Aften – 1

silvia31 09-28-2006 9:24 hallo allemaal, ik ben er net achter gekomen dat Naomi aften in haar mond heeft. Gisteravond wou ze al niet echt eten en zei dat ze een zere lip had maar ik kon niks vinden zo aan de buitenkant……en sávonds moest ze om het uur huilen toen ze op bedje lag te […]