Elke week vind je op OverKinderen een nieuw thema. Het thema dient als hulpmiddel bij het invullen van de dag met een peuter in huis. Zie hier voor een toelichting.

Het thema van deze week is Op het Potje.  Onderstaand vind je specifieke ideeën voor het thema

Rustige activiteiten (peuter alleen):

  • Laat je kind een kleurplaat maken met het thema “op het potje”. Op deze site vind je enkele leuke kleurplaten.
  • Maak een beloningsbord op een A3 of een A4-vel papier. Maak een vakverdeling en koop leuke stickertjes van een thema waar je kindje gek op is. Voor elk plasje op het potje mag je kindje een stickertje uitzoeken en op het papier plakken. Verzin een beloning voor als het vel vol is.
  • Teken op een vel papier een onderbroek en laat je peuter deze inkleuren, verven of met wasco-krijtjes mooi maken.
  • Is je kindje gesteld op zijn/haar privacy bij het potjes-gebruik dan vind je op deze site een leuke deurhanger. Je kunt ook je peuter zelf een mooie deurhanger laten knutselen. Gebruik stevig papier en knip de vorm uit zoals je die op genoemde website vindt. Laat je peuter hem versieren, bijvoorbeeld met de verdiende stickertjes voor plassen op het potje of gewoon met stiften of verf.

Samen spelen:

  • Stoelendans met het potje. Zet een liedje op of zing samen een liedje. Zodra iemand stopt met zingen of zodra iemand de CD stop zet, probeer je zo snel mogelijk bij het potje te komen en erop te gaan zitten (papa en mama moeten natuurlijk niet echt gaan zitten maar even voor de show)
  • Maak een feestje van het hele potjes-ritueel. Broek uit, plassen, uitzwaaien in de wc, handjes wassen, sticker plakken. Elke handeling is een feestje. Stimuleer je kind om zoveel mogelijk dingen zelfstandig te doen.
  • Neem een grote, oude witte onderbroek en laat je peuter deze mooi maken met verf.

Speelgoedtips:

  • Plaspop met potje.

Samen zingen, dansen en gek doen:

  • Gebruik evt. dit versje om je kindje te stimuleren op het potje te plassen (met dank aan de fam. Vorenkamp)

    Potje, potje waar ben je nou, kom laten we zoeken want het plasje komt al gauw.Als we het potje hebben en we moeten even wachten komt er een vervolg namelijk:

    Plasje plasje waar blijf je nou we zitten te wachten op wat gedruppel van jou.

    Horen we nu gespat is het potje al nat
    of moeten we wachten want we willen ons broekje nu niet meer nat.

  • Zorg dat je kindje een pop heeft met een echt luiertje en een plaspotje. Laat de pop ook zogenaamd zindelijk worden en laat je kindje daarbij helpen.

Spreekwoorden en gezegden:

  • Naast de pot piesen = ergens niet voor in aanmerking komen, iets niet krijgen, iets doen wat niet mag.
  • Je kunt de pot op = ik doe het niet
  • Kleine potjes hebben grote oren = kindjes horen heel veel
  • Een hoop kak in een klein potje = het lijkt heel wat maar het stelt niks voor.

In de andere talen:

Leg je peuter uit dat het woord toilet in andere talen anders klinkt.
Engels = toilet / lavatory
Frans = toilettes
Duits = Klosett
Spaans = retrete

Buiten de deur:

  • Bouw de tijd die je kindje buiten de deur zonder luier doorbrengt rustig op. Begin bijvoorbeeld met een kwartiertje wandelen of fietsen en zorg dat je snel thuis kunt zijn voor het geval hij/zij moet plassen. Als je peuter droog blijft, is het natuurlijk juichen geblazen!
  • Ga samen mooie / stoere grote-meiden-onderbroekjes of grote-jongens-onderbroekjes kopen.

Boekje lezen:

  • Op het potje jongen/meisje – Alona Frankel. Zie hier een beschrijving van dit boekje.

TV-kijken:

  • Meneer Logeer – Het potje van Annabella. Dit programma wordt uitgezonden op peuter-tv. Tijdstip van uitzending vind je hier .

Recepten:

  • Maak samen met je peuter chocolademousse. Zie hier voor een lekker makkelijk recept zonder rauwe eieren.

Veel plezier én succes met het thema Op het potje

Wil je ervaringen delen of lezen hoe het andere leden is vergaan met de zindelijkheidstraining? Neem dan eens een kijkje in het bijbehorende forum-topic . En nieuwe tips en trucs zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Neem ook eens een kijkje bij het thema Lichaam .

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over wat je mogelijk nog meer interesseert

Gerelateerde artikelen

Pannenkoek met banaan en pruimen

Heerlijk als “gezonde” lunch: de pannenkoek met banaan en pruimen: Maak in de blender een mengelmoesje van: 1 Banaan 2 Pruimen Bak de pannenkoeken volgens de gebruiksaanwijzing op het pak pannenkoekenmix. Besmeer de pannenkoek met het fruitprakje, rol het op en snijd in stukjes. Heerlijk gezond en zelfs niet-fruit-etende-peutertjes smullen ervan! Het mengelmoesje is natuurlijk […]

Mama is creatief!

Mama is creatief! Wat kan het moederschap toch een hoop met je creativiteit doen. Als je nog niet creatief bent, dan verandert dat vanzelf op het moment dat je een kind krijgt. Onze grote kleine dame komt al op een leeftijd dat ze elke ochtend inspraak wil als ik voor haar kledingkast sta. Het liefst […]

Jeuk door waterpokken

Veel ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: de waterpokken! Je kan het eigenlijk niet voorkomen. De symptomen zijn: verkoudheid, later koorts en rode huiduitslag. De huiduitslag verandert later in jeukende blaasjes. Hoe lastig het ook is, probeer te voorkomen dat je kind aan de blaasjes gaat krabben. Dit veroorzaakt namelijk lelijke littekens. […]

Moederdag 2010: Uit met het gezin

Met moederdag worden alle mama’s lekker in het zonnetje gezet. Hieronder zetten we activiteiten op een rij die op zondag 9 mei 2010 speciaal voor mama worden georganiseerd. Het Land van Jan Klaassen in Braamt (GLD) zet mama op 9 mei in het zonnetje.  Alle moeders mogen die dag zelfs gratis naar binnen. Er zijn […]

Gedrag kind tijdens de maaltijd

Tips om goed gedrag van je kind tijdens de maaltijd te stimuleren. We geven een aantal voorbeelden van regels die je zou kunnen instellen.