Het is zover…de bevalling zit erop en jullie nieuwe wereldburger is geboren! Waarschijnlijk heb je al maanden nagedacht over de naam van jullie pasgeborene en past deze naam direct bij het kindje dat in je armen ligt.

De eerste officiële stap in het leven van de nieuwe wereldburger is de aangifte bij de gemeente. Dit moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, kun je de aangifte vaak ook op bepaalde tijdstippen in het ziekenhuis regelen. Doe je de aangifte te laat, dan kun je een boete krijgen. Zonder geboorteakte is je nakomeling geen wettige inwoner van Nederland en heb je ook geen recht op kinderbijslag.

Na de geboorte schrijf je direct het tijdstip en de datum van de geboorte op. Bepaal voordat je aangifte gaat doen op het gemeentehuis welke achternaam hij of zij krijgt. Controleer vantevoren wanneer en hoe laat het gemeentehuis geopend is. Je wilt niet voor een dichte deur komen!

De moeder, de wettelijke (getrouwde) vader van jullie kindje, of degene die de baby heeft erkend mag de baby aangeven. Als dit niet mogelijk is, mag ook de persoon die bij de bevalling aanwezig is geweest dit doen, dus bijvoorbeeld de verloskundige, kraamhulp of huisarts.

Aangifte doe je altijd in de gemeente waar je kindje geboren is. Als deze gemeente niet je eigen woonplaats is dan wordt je eigen gemeente door de betreffende gemeente op de hoogte gesteld.

Wat neem je mee naar het gemeentehuis?

  • Een geboortebewijs van het ziekenhuis. Let op: deze krijg je niet altijd automatisch mee.
  • Als je getrouwd bent: je trouwboekje. Daarin wordt jullie kind bijgeschreven
  • Als je niet getrouwd bent: een afschrift van de akte waarmee het kind door de partner is erkend.
  • Legitimatiebewijzen van beide ouders
  • Eventueel een akte van de naamskeuze als je de achternaam van je kind hebt laten bepalen.

Controleer de geboorte-akte heel erg goed! De enige mogelijkheid om achteraf de naam nog te veranderen is namelijk via een advocaat.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over wat je mogelijk nog meer interesseert

Gerelateerde artikelen

Vriendje / vriendinnetje blijven slapen?

Miriam 05-02-2007 3:18 Ik ben benieuwd wat andere ouders vinden hier van vinden: vinden jullie het goed als je zoon of dochter met zijn/haar vriendinnetje/vriendje op dezelfde kamer slaapt? En vanaf welke leeftijd vinden jullie dit “kunnen”? Maak je daarbij onderscheid tussen een zoon en een dochter? Sje 05-02-2007 3:38 Bij mij duurt het nog […]

Spinnenweb pannenkoek

Kinderen vinden pannenkoeken altijd heerlijk. Daarom hieronder een leuk idee voor een mooie en lekkere pannenkoek: Ingrediënten voor de spinnenwebpannenkoeken: 1 pak viergranen pannenkoekenmix 4 dl melk 1 ei Dropveters Snoepjes Stroop Bereidingswijze: Doe de helft van het pak Pannenkoekmix (200 gram) in een kom en doe er 4 dl melk bij. Roer het door elkaar tot je […]

Fietsen, samen veilig

Fiets achter je kind en niet midden op straat als buffer. Dat is echt levensgevaarlijk. Wanneer je als moeder achter je kind fietst kun je een beetje verder van de stoeprand af fietsen, dat is meer dan voldoende. Kan je kind nog niet netjes fietsen, neem het dan niet mee de drukte in en oefen […]

Kip met gekookte aardappeltjes en pompoensaus

Benodigdheden: 350 gram pompoen in stukjes 1 kleine ui,gesnipperd 225 gram kipfilet 400 gram aardappelen in stukjes 3 eetlepels vloeibare bakboter 200 ml water 1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden zout peper Extra nodig: staafmixer of keukenmachine Bereidingswijze: Kook de aardappelstukjes in een pan met een ruime hoeveelheid water in 10-15 minuten gaar. Verwarm 1 eetlepel […]