Themaweek peuters: Boerderijdieren
Geen samenvatting aanwezig bij conversie.
Het thema van deze week is Boerderijdieren. Onderstaand vind je specifieke ideeën voor het thema Boerderijdieren.
Rustige activiteiten (peuter alleen): - Bambino Loco - Op de boerderij. ISBN 9789001588953. Je hebt hiervoor wel een Bambino Loco doosje nodig. Bij dit doosje zijn verschillende boekjes met spelletjes verkrijgbaar.
- Digitaal prentenboek: Dottie's kuikens . Kip Dottie is haar zes kuikentjes kwijt en zoekt ze op de boerderij.
- Op deze site vind je leuke kleurplaten van Joepie de Koe. Ook is er ander leerzaam materiaal over koeien en zuivel op deze site aanwezig.
- Op deze site kan je kind zelf de dierengeluiden van de boerderijdieren beluisteren.
- Op deze site kan je peuter een online puzzel maken met het thema boerderijdieren.
- Laat je peuter dit koeienmasker of dit varkensmasker inkleuren. Print het op iets dikker papier uit. Daarna kun je het uitknippen en er een touwtje of elastiekje doorheen halen.
Samen spelen: - Verzamel op de (kinder)boerderij veertjes van kippen en vogels. Teken thuis een kip op een vel papier en laat je peuter de veertjes erop plakken. Zo ontstaat er een "echte" kip.
- Praat met je kind over de boerderij. Hoe heten de babydiertjes? Wat maken de dieren voor geluid? Waar leven de dieren het liefst op de boerderij (bijv koe in weiland, varken in modder, poes in de hooischuur). Wat eten de boerderijdieren?
- Speel "wie ben ik?". Doe bijvoorbeeld een koe of kip na. Of maak er een vragenspelletje van: "ik rol graag in de modder, wie ben ik?". Begin met een moeilijke vraag en maak het steeds makkelijker.
- Maak samen een mooie kijkdoos over de boerderijdieren. Gebruik een schoenendoos en bijvoorbeeld dit of dit werkblad.
- Print van deze site de memoryplaatjes met het thema boerderijdieren uit. Laat je peuter ze inkleuren en knip ze uit. Vervolgens kun je samen met je peuter memory spelen.
- Maak samen boerderijdieren van brooddeeg. Hier vind je de bereidingswijze.
- Maak samen handpoppen van oude sokken. Maak bijvoorbeeld een koe, kip of varken. Gebruik knopen voor de ogen. Als je een aantal sokken-dieren hebt, kun je samen boerderij-poppenkast spelen. Gebruik bijvoorbeeld een grote doos als poppenkast. Heb je geen grote doos dan kun je ook een groot laken met een gat erin voor de deur spannen.
Samen zingen, dansen en gek doen: - Old MacDonald had a farm. Hier vind je de tekst en een bijpassende kleurplaat.
- Boer wat zeg je van mijn kippen. Hier vind je de tekst.
- Zet je kind op schoot en laat het paardje rijden. Of, neem een bezemsteel of korte stok en laat hem zelf paardje rijden door het huis of de tuin:
Hop, hop, hop, paardje in galop,
over hek en sloten henen,
maar voorzichtig, breek geen benen,
hop, hop, hop, hop, hop,
paardje in galop - Schaapje, schaapje, heb je witte wol?
Op deze site vind je bladmuziek en de tekst.
- Doe samen de dieren van de boerderij na. Loop als een kip (pikken met je gezicht naar de grond), rol als een varken door de modder, huppel als een konijn en galoppeer als een paard. Natuurlijk mét de geluiden die daarbij horen.
Spreekwoorden en gezegden:Bij elk thema kun je toepasselijke spreekwoorden en gezegden uitleggen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen.
- De koe bij de horens vatten (ergens direct mee beginnen)
- Praten als een kip zonder kop (zomaar wat kletsen)
- We zullen het varkentje wel eens even wassen (de klus opknappen)
Buiten de deur: - Breng een bezoekje aan de kinderboerderij of aan een échte boerderij. Laat zien wat de dieren eten en laat de bijzondere kenmerken van elk dier zien. Leg uit waar elk dier woont. Stal, kippenhok, ren etcetera.
- Laat je peuter de dieren op de kinderboerderij voeren (voorzover dit is toegestaan)
- Laat je peuter op de kinderboerderij de verschillen tussen de dieren zien. Een eend heeft een snavel en geen mond, een koe heeft uiers en het varkentje een krulstaartje, etc.
- Ga een stuk wandelen of fietsen en wijs alle boerderijdieren aan die je onderweg tegenkomt en vertel erover. Wat voor geluid maken ze, hoe voelen ze, wat eten ze, waar wonen ze en welke producten komen eruit voor (wol, eieren, melk, etc)
Boekje lezen: - Baby's Kijk- en Voelboek - Op de boerderij. ISBN 90-447-0822-8. Leuk boekje voor jonge kinderen waarin de bekendste boerderijdieren voorbijkomen én gevoeld kunnen worden. Leeftijdsindicatie 1-3 jaar, dus voor de jongere peuters erg geschikt.
- Dribbel naar de boerderij - Eric Hill. ISBN 978-90-410-0254-9. Dribbel gaat naar de boerderij waar zijn vader werkt om de jonge boerderijdieren op te zoeken.
- Bastiaan Beer op de boerderij. ISBN 90 6113 994 5. Bastiaan Beer gaat op vakantie op de boerderij. Daar leert hij heel veel nieuwe boerderij-vriendjes kennen.
TV-kijken: - School-TV: Beestenboerderij. Op de beestenboerderij beleven de dieren spannende en grappige avonturen die te maken hebben met verschijnselen uit de natuur. De vragen die de dieren stellen, zijn dezelfde vragen die bij kinderen opkomen.
Boerderij-Fruitvariaties: - Snijd het fruit (bijv mango of ananas) in boerderijdiervormen.
Boerderij-Recepten: - Bak samen boerderij-cakejes:
Bestrijk een rond cup-cake met glazuur en beplak dit met popcorn om er een schapenvachtje van te maken. Voeg een klein rozijntje en 2 amandelen toe voor een oogje en 2 pootjes (bron: Allerhande).
Bestrijk een cupcake met roze glazuur in de vorm van een varkentje en voeg spekjes toe als oortjes.
Bestrijk een cup-cake met witte glazuur in de vorm van een koetje en maak koeienvlekken met pure hagelslag.
Bestrijk een cup-cake met glazuur in de vorm van een paardje en maak af met hagelsag.
Bestrijk een cup-cake met glazuur in de vorm van een kip en maak af met chocoladevlokken. - Ga met je peuter naar een boederij in de buurt die eieren verkoopt. Neem ze mee naar huis en bak er samen een lekkere omelet of pannenkoeken van.
Voor de grotere peuters:- Grotere peuters kunnen deze boerderij uitknippen met een kinderschaartje, inkleuren en in elkaar vouwen en plakken. Hier zijn ze wel een tijdje zoet mee! Je kunt het ook als "meerdaags projectje" gebruiken.
Heb je zelf nog leuke toevoegingen voor het thema boerderijdieren? Plaats je reactie hieronder!
Veel plezier met het thema
BOERDERIJDIEREN
Je vraag nog niet beantwoord?
Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen
vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig
en inloggen is niet vereist!
Nuttig?
Als je dit artikel
waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.