Door: 
Datum: 22-03-2010
Hits: 8921
Categorie: 
Baby's
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Veilig, slapen, bed, baby

Wiegendood

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Je moet er niet aan denken dat het je overkomt, maar helaas gebeurt het toch nog wel eens: wiegendood. Er zijn jonge moeders die het niet kunnen laten om meerdere keren per nacht te controleren of alles nog wel goed gaat met de baby. En als je die behoefte voelt: gewoon doen! Tenslotte is het je moedergevoel dat je hiertoe aanzet.

Wat is wiegendood?
Wiegendood is een verzamelnaam voor het onverwacht en ogenschijnlijk onverklaarbaar overlijden van een baby tussen de leeftijd 3 weken en 1 jaar.

De reden van het overlijden van de baby is dus onbekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat deze baby's een onvolgroeid serotoninesysteem hebben, wat inhoudt dat de functie van het ademhalingscentrum in de hersenen onvoldoende is volgroeid. Wanneer een baby dan onvoldoende ademt of eventjes stopt met ademen, worden de hersenen niet geactiveerd door het zuurstoftekort of het teveel aan koolstofdioxide in het bloed. Als deze hersenfunctie wel voldoende ontwikkeld is, krijgt de baby op zo'n moment een ademhalingsprikkel waardoor hij opnieuw of sneller gaat ademhalen.

Hoe vaak komt het voor?
Gelukkig komt wiegendood in Nederland dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de zuigelingenzorg , het kennen van de risico's en goede preventieve maatregelen nog maar heel weinig voor. Zo werden in 2006 in Nederland 11 gevallen van wiegendood gemeld. In 2005 waren dit er 17.

Hoe kun je het voorkomen?
Gelukkig zijn er veel maatregelen die je zelf kan nemen om wiegendood te voorkomen. Enkele tips:
  • Rook niet tijdens je zwangerschap
  • Rook niet in het bijzijn van je baby en vermijd ook rokerige ruimtes
  • Laat je baby op de rug slapen
  • Zorg voor een veilig bedje
  • Laat de baby niet bij jullie in bed slapen
  • Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed
  • Leg niet teveel dekentjes op de baby als het slaapt, dit zorgt voor teveel druk op het lichaam
  • Kleed het kindje niet te warm aan
  • Geef bij voorkeur borstvoeding
  • Zorg voor rust en regelmaat
  • Geef het kind geen medicijnen met een slaapverwekkende (bij)werking
Wat moet je absoluut niet doen?
Uit angst kun je ook te ver gaan in de maatregelen die je treft. Sommige ouders zijn zo bang dat hun kind zich 's nachts op de buik draait, dat ze het vastbinden in bed. Doe dit echter nooit! Je baby kan zich dan vastdraaien met alle nare gevolgen van dien.

 
banner 468x60

 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.