Hier blijven ze altijd op school over (we hebben continu-rooster) dus ze hebben sowieso altijd lunch op school. Ze krijgen bruin brood mee met kaas ('s ochtends eten ze brood met vlees) en daarbij krijgen ze nog een gezond extraatje: plakje ontbijtkoek of paar mini-cervelaat-worstjes of paar schijfjes komkommer of paar blokjes kaas.
Verder beker gewone melk bij de lunch.
In de ene klas wordt er door de leerkracht wel op gelet wat er in de lunchtrommeltjes zit, in de andere klas niet. In de kleuterklas van de GKD was destijds de grens bij ontbijtkoek. Dat werd nog net geaccepteerd, maar eierkoeken, ligakoeken, sultanakoekjes, etc. waren niet gewenst.
Wat traktaties betreft, er wordt elk jaar op de eerste ouderavond (als school ongeveer 2 weken bezig is) verzocht om gezonde traktaties maar er zijn maar weinig ouders die zich eraan houden. Ik hou er wel altijd rekening mee.
Ik vind zakjes chips, kauwgom etc. geen toffe traktatie. Zakje chips bij middagfeestje in de klas vind ik nog een ander verhaal, maar om nou een hele klas meteen om 8.30 net na het ontbijt al aan de chips te zetten, dat vind ik echt niet kunnen.
Er zijn kinderen die van hun ouders snoep in hun jaszakken toegestopt krijgen voor tijdens de pauzes op het schoolplein. Zodra dat gezien wordt, moet het snoep ingeleverd worden en worden de ouders erop aangesproken dat dat niet de bedoeling is.
Niet alleen omdat het ongezond is maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn (hard lopen met lolly in de mond bijv.).
Ik snap de kant van de school dat ze willen zorgen dat kinderen gezond eten en drinken binnenkrijgen en dat ze liefst zo min mogelijk verschillen zien omdat er altijd kinderen zijn die minder verwend worden met lekkers. Wat die verschillen betreft, vind ik persoonlijk dat kinderen dat ook moeten leren dat er nou eenmaal verschillen bestaan tussen wat kindjes van papa en mama mee naar school krijgen.
Dus wat die lunchtrommeltjes betreft, zal het mijn kinderen en mij worst wezen als de rest van de klas koeken of wat dan ook mee krijgt. Worden wij niet warm of koud van en we laten ons daar niet door beïnvloeden.
Wat traktaties betreft vind ik het ook een beetje dubbel. Enerzijds snap ik dan school wel weer dat ze een zo gezond mogelijk beleid willen voeren. Anderzijds het is wel een feestje en op een feestje mag lekker getrakteerd worden. Waarom moet het dan per se een spies zijn met worst en kaas eraan? Waarom mogen dat geen smarties zijn bijv.? Als er nou elke dag een kind jarig was, dan was het een ander verhaal, maar 25 feestjes op schooljaarbasis, ach, laat die kinderen toch lekker genieten.
Er zijn ook wat ongezonde traktaties betreft wel grenzen vind ik. Zo kreeg de GKD dus een paar maanden geleden een hele rits van 5 rollen kauwgom. Moesten een soort van plakbandrollen voorstellen ofzo. Nou ben ik al anti-kauwgom, zeker voor kinderen, maar de hoeveelheid stond me ook niet aan. Waarom moet dat zo'n hele rits zijn van 1,50 per sliert?
Bovendien kauwgom blijft zo lang in dat mondje rondhangen, kan nooit goed voor het gebit zijn.
Dus in die zin vind ik wel dat leerkrachten de ouders er na het feestje apart op aan mogen spreken als een traktatie echt niet door de beugel kan.
Wat betreft traktaties van school uit, ik zit in verschillende werkgroepjes (sint, kerst, etc.) en dan proberen we ook om het niet te gortig te maken. Zo mochten de kinderen (in aansluiting op het sinterklaasjournaal) afgelopen winter 2x hun schoen zetten. Dan stoppen we er niet 2x snoep in. De ene keer kregen ze een klein uitdeelzakje kruidnootjes, de keer erna kregen ze allemaal een mandarijn.
Vorig jaar met carnaval hadden we een uitschieter omdat ze cakejes mochten versieren, maar zo'n uitschieter mag dan ook wel een keertje als je er als werkgroep altijd rekening mee houdt dat het traktaties zijn die door de beugel kunnen.
Morgenochtend is het paasontbijt op school. Normaal zorgt de school voor iets maar dit keer is besloten dat de ouders zelf ontbijt meegeven op een bordje. Drinken wordt door school verzorgd.
Leuk initiatief en dan heb je ook meteen alles rondom allergieën onderschept, maar ook deze constructie kan tricky zijn. De ene ouder maakt er meer werk van dan de andere ouder. Zullen zat kinderen zijn van wie de ouders het vergeten zijn en die thuis al ontbeten hebben. Of kinderen die gewoon een zakje met 2 bruine boterhammen met kaas mee krijgen bijv.
Dus ik ben benieuwd hoe de reacties van de leerkrachten na morgen zijn op dat idee van het paasontbijt. Ik zat niet in de werkgroep, anders had ik mijn twijfels sowieso geuit.
Dus ja in bepaalde gevallen vind ik wel dat school vinger aan de pols mag houden en in mag grijpen, maar verder vind ik het ook de verantwoordelijkheid van de ouders om na te denken.
Edited by - Sje on 4-4-2012 |