Hoe leer je het duimen af?
Laatste Bericht 10-05-2006 11:42 door sonnie1983. 13 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
inkie18
New Member
New Member
Posts:


--
10-04-2006 8:38
    Sje gaf een goede voorzet met haar topic over het speentje.
    Mijn kids duimen en dat is vooral voor zoonlief van net 9 een probleem aan het worden. Wij hebben al verschillende dingen geprobeerd maar hij kan het maar niet laten.

    Hebben jullie tips?

    Edited by - Sje on 22-4-2007 10:24:36 PM
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-04-2006 9:23

    Niet echt. /Mijn twee meiden duimden door alles heen: zelfs dat spul tegen nagelbijten hielp niks.

    Maar nu zijn ze 15 en 14 en doen ze het niet meer. En de oudste heeft er ook geen beugel aan overgehouden. De jongste heeft wel een beugel, maar de tandarts zei dat dat niets met het duimen te maken heeft bij haar: ze heeft gewoon een te smalle kaak.

     

    Sje
    Posts:75548


    --
    10-04-2006 9:29
    Tja, ik heb een hele rigoreuze tip, die ik niet in praktijk zou brengen als ik jou was.

    Mijn broer duimde op zijn 21e nog. Hij is toen op weg van school naar huis eens achterop een geparkeerde auto gebotst met zijn fiets. Bovenste voortanden los/beschadigd. En dat was gevoelig bij het duimen, en dus is hij ermee gestopt. Hij had geen keuze.

    Ik heb tot mijn 7e geduimd en ik kan me herinneren dat ik zelf op een gegeven moment de knoop doorgehakt heb en van de een op de andere dag duimde ik niet meer.

    Toen ik voor mijn amandelen in het ziekenhuis lag hebben ze washandjes om mijn polsen gebonden, maar dat heb je ongetwijfeld ook al geprobeerd.
    inkie18
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-04-2006 9:35
    Ja, die optie heeft op de leeftijd die mijn kids hebben geen effect meer. Ze halen de washandjes er zo weer af. Net als een pleister. Een ook byte-x is eventjes vies maar dat hebben er waarschijnlijk voor over.
    Het gesprekje dat we hebben gehad over dat klasgenootjes ze gaan uitlachen lijkt wel effect te hebben maar de drang om te duimen is groter.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-04-2006 9:43
    Kun je de tandarts niet inschakelen? Die gewoon bij de volgende controle een verhaal op laten hangen dat er mogelijk eens nagedacht moet worden over een beugel. Gewoon losjes die mededeling in de lucht laten gooien. Kijken of dat effect heeft.

    Jouw kleine man weet toch niet of zijn gebit lijdt onder het duimen of omdat zijn kaak te smal is.

    Is dat wat?
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-04-2006 9:51

    Stel dat het helpt, en dattie dan over een paar jaar toch een beugel moet... Snapt ie het dan nog?

    Ik zou nooit liegen tegen mijn kinderen.... 

    inkie18
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-04-2006 9:55
    Maar het heeft ook geen enkel nut. De tandarts heeft al gezegd dat hij volgend jaar een beugel moet omdat hij een zgn. baby-slik heeft. Dat heeft er voor gezorgd dat zijn bovenkaak vooruit staat en dat had nog niet veel te maken met duimen.
    Tuuuuuuurlijk was duimen niet goed voor zijn gebit zei de tandarts maar ja..... leer het hem maar eens af.
    Weet je, hij is een onzekere jongen en die duim geeft hem troost! Dat maakt het nog moeilijker.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-04-2006 10:14


    citaat:
    Peter P wrote:
    Stel dat het helpt, en dattie dan over een paar jaar toch een beugel moet... Snapt ie het dan nog?

    Ik zou nooit liegen tegen mijn kinderen.... 


    Ja, zit wat in inderdaad.
    Emotutje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-04-2006 11:57

    Een neef van mij duimde als kind heel erg, dat wil zeggen hij duimde met zoveel kracht dat de huid van de duim helemaal open lag. Zijn moeder heeft toen een soort van handschoentjes vastgenaaid aan de mouwen van zijn pyjamajasjes. Maar wekenlang drama’s voor het slapen gaan. helaas kon het bij hem niet anders.

    Als het gebit niet echt onder het duimen te lijden heeft, misschien beter om er niet teveel op te letten. Volgens mij gaat het vanzelf weer over. Mijn dochter is ook uit zichzelf opgehouden met duimen en mijn zoon uit zichzelf gestopt met zijn speen, die hij trouwens alleen in bed kreeg.

    Wat ook een leuk verhaal is, ik vertel het nog vaak. Een ander neefje van mij duimde ook en met zijn andere hand draaide hij dan steeds een plukje haar rond. Echt zo’n lief gezicht. We waren  een dag bij de ouders van mijn oom en zijn moeder wist hoe mijn neefje van het duimen af zou komen. Ze smeerde zijn hele duim plus de rest van zijn hand Smile vol met buisman. Neefje kijk er naar, likt een keer aan zijn duim, trekt een heel vies gezicht. Likt nog een keer, kijk de kamer rond. Zijn ene hand gaat naar zijn haar en hap duim in de mond en hij duimde zeer tevreden met buisman en al.

    Am
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2006 1:18


    Duimzuigen

    Baby’s zuigen vaak op hun duim. Het zuigen op de duim of op de vingers heeft een duidelijke functie voor de bevrediging van de zuigbehoefte.


    De zuigbehoefte is niet bij iedere baby hetzelfde. De ene baby zal meer duimen dan de andere. Wanneer een baby overgaat op meer vast voedsel verliest het duim- en/of vingerzuigen zijn functie. 


    Sommige kinderen vinden het echter zo prettig, dat ze er te lang mee doorgaan. Het duimen wordt dan al gauw een gewoonte. Duimen is lekker of geeft een gevoel van troost.


    Gevolgen

    Wanneer uw kind langdurig blijft duim- of vingerzuigen kan dat nadelige gevolgen hebben:

    • Tijdens het duim- of vingerzuigen ligt de tong onder in de mond, de tongpunt meestal tegen de onderlip. De duim drukt de tong naar beneden. Ook blijft de mond gemakkelijker open staan en ademt uw kind door de mond in plaats van door de neus.

    • Een foute tongligging heeft weer gevolgen voor:

    • de uitspraak: klanken als de s, d, t en l worden gemakkelijk met de tong tussen de tanden gemaakt;

    •  het slikken.

    • Duim- en/of vingerzuigen kan invloed uitoefenen op de stand van de tanden en op de vorm van de bovenkaak en het gehemelte. Door het zuigen kan de zogenaamde "open beet" of "overbeet" ontstaan. De ernst van de afwijking hangt samen met de manier waarop en hoe vaak uw kind op de duim of vinger zuigt.

    • Speeksel draagt bij tot de bescherming van het tandvlees en het gebit. Bij mondademers is deze beschermende werking met name op de plaats van de boventanden sterk ver-minderd. Mondademhaling verhoogt dan ook de kans op tandvleesontstekingen en het krijgen van gaatjes.

    • Er kan een neuzige spraak ontstaan. Door het duimen kan  uw kind het gehemelte omhoog duwen. Hierdoor kan het neustussenschot scheef groeien.

    • Vooral als uw kind bij het inslapen en/of ’s nachts duimt, zakt in de slaap de duim vaak uit de mond. De mond blijft dan open staan, waardoor er weer door de mond wordt geademd.

    Het is zeker niet zo dat alle kinderen die te lang duimen deze problemen krijgen, maar voorkomen is beter dan genezen!

    Ouders van zuigelingen krijgen de laatste jaren vaker het advies om een fopspeen te gebruiken om te voorkomen dat hun kind uit gewoonte op de duim of vinger gaat zuigen. Uit onderzoek is gebleken dat een kind eerder stopt met zuigen op een fopspeen dan met duim- of vingerzuigen; ouders kunnen de fopspeen gemakkelijker weghalen.

     

    Wanneer beginnen?

    Bij het ene kind gaat het afleren van duimen gemakkelijker dan bij het andere kind. Daarom is het belangrijk het juiste moment te kiezen. Het afleren van een gewoonte vraagt immers motivatie van uw kind.


    Voordat u met uw kind gaat praten over hoe het duimen afgeleerd zal worden, is het belangrijk na te gaan in welke situaties uw kind duimt en hoe vaak. Sommige kinderen duimen namelijk de hele dag, anderen wanneer ze naar de televisie kijken of als ze moe zijn.

    Enkele tips

    • Ga samen met uw kind aan de slag. Motiveer uw kind om het duimen af te leren. Leg eerst uit wat de gevolgen van duimen kunnen zijn.

    • Voor een kind is het moeilijk om in één keer te stoppen met duimen. Spreek daarom samen met uw kind één situatie per dag af, waarin het niet gaat duimen.

    • Wanneer uw kind het duimen af wil leren is positieve ondersteuning heel belangrijk. Stel uw kind iets in het vooruitzicht als het in een vooraf afgesproken situatie niet heeft geduimd.

    • Geef uw kind regelmatig een pluimpje als u merkt dat het werkelijk zijn best doet om niet te duimen.

    • Beloon alleen de goede momenten en reageer voorlopig niet meer op het duimen.

    • Breid langzaam de situaties waarin niet geduimd wordt uit, evenals de tijdsduur.

    • Geef uw kind aan het einde van de week een kleine ’beloning’ of ga iets doen wat uw kind leuk vindt.

    • Stimuleer al snel het inslapen zonder te duimen.

     



    Bovenstaand artikel vond ik op de site van ggd Friesland. Persoonlijk zou ik me er niet zo heel erg druk om maken behalve als ze echt al groot zijn vanaf 6 of 7 jaar ofzo. Dan zijn de tips ook goed te doen denk ik. 
    chrisje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2006 10:01
    Inkie, don’t worry! Het gaat vanzelf over. Als je zoon er troost bij vindt, dan laat hem maar.
    Ik heb zelf ook tot een jaar of twaalf-dertien geduimd. Op een dag merkte ik dat ik het al een week of zo niet meer deed: gewoon vergeten....Surprised
    chrisje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2006 10:05
    Ik draaide ook altijd plukjes met mijn haar. Misschien dat ik daarom nu zo’n prachtige krullen heb Wink....
    inkie18
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2006 10:12
    Dank je voor je bemoedigende woorden Chrisje.
    Ik heb de meeste tips die Am aangeeft al geprobeerd maar hij vindt het zooooo moeilijk. Hij wil best graag stoppen maar als hij voor de tv zit en/of moe is, dan is de drang groter dan de wens te stoppen.
    sonnie1983
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2006 11:42
    mijn ouders zeiden ook steeds van je moet stoppen met duimen, je tanden gaan scheef staan, enz.

    maar nu deed ik inderdaad ietwat mijn duim krom houden als ik duimde. en doordat je zuigt zet je dus wat kracht waardoor mijn voortanden scheef gingen staan. bleek achteraf dat wist ik toen nog niet.

    uiteindelijk moest ik weer voor controle naar de tandarts. die heeft maar 1x tegen me hoeven te zeggen je moet stoppen met duimen want je tanden gaan scheef staan (of iets in die richting) en bam ik was accuut gestopt.

    jaren later moest ik wel een beugel. maar heb nooit het verband gelegd met het duimen. ook niet de tandarts toen hij me doorstuurde en ook niet de orthondontist.

    dus bij mij heeft de tandarts wel geholpen :)

    gr
    U bent niet gemachtigd om te reageren.