Wel of niet naar de kinderopvang
Laatste Bericht 05-28-2010 8:54 door Sje. 16 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
hans185
New Member
New Member
Posts:


--
04-16-2007 6:41
    Er is en wordt veel geschreven over de voordelen van kinderopvang. Wat zijn jullie ervaringen ermee.

    Ik heb sterk het idee dat er in de kinderopvang kinderen niet p hun "capaciteiten" worden geschat, maar dat er met standaarden wordt gewerkt.

    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-16-2007 7:52
    Wij hebben tot nu toe hele goede ervaringen met de opvang. Ons zoontje gaat er sinds bijna 3 maanden naar toe, dus vanaf 10 weken. Hij gaat 3 dagen in de week. We hebben gekozen voor een kleinere opvang met slechts 1 groep van maximaal 15 kindjes. Elke dag zijn er 3 of 4 leidsters aanwezig en de groep is gemengd, dus kindjes van 0 tot 4 jaar.

    De keuze voor deze opvang hebben we dus heel bewust gemaakt. We hebben er een aantal bekeken en de meesten waren, naar mijn maatstaven althans, vies en chaotisch. Bij de opvang waar hij nu naar toe gaat, kreeg ik direct een "familie"-gevoel. We kwamen tussen de middag kijken en alle kindjes zaten keurig aan tafel een boterhammetje te eten. Het is een woonhuis en alle kamers zien er schoon uit.

    Aan aandacht ontbreekt het de kleine vent volgens mij ook niet. Als hij 's ochtends wordt gebracht en hij de leidsters ziet, verschijnt er direct een grote lach op zijn gezichtje. Als ik hem 's avonds ophaal, krijg ik in het kort alle bijzonderheden. Vreemde poepluiers, grappige capriolen, lege flessen of net niet helemaal, ze onthouden het allemaal en anders schrijven ze het op in zijn schriftje zodat we het thuis kunnen nalezen. Bijna elke week wordt er wel een keer geknutseld met de kindjes en krijgt hij dus een knutsel mee naar huis. Voor een baby van 5 maand stelt dat uiteraard nog niet veel voor, dus we hebben al een doos vol "verf-voetjes" ;-).

    Het voordeel van de gemengde groep met alle leeftijden is naar mijn mening dat de kleintjes zich gaan optrekken aan de grotere kindjes.

    Natuurlijk heeft het ook wel nadelen als je kindje naar de crèche gaat. Met name in de eerste weken is het kind zo verschrikkelijk moe als het thuiskomt, dat hij linea recta naar bed gaat. Dan 's avonds nog een keer uit bed voor een fles en huppekee er weer in. En dan krijg je wel eens het gevoel dat je wat mist. Maar zoals uit mijn verhaal hierboven al blijkt, hebben wij niks te klagen over de kinderopvang. Topmeiden zijn het Smile

    Wat betreft je opmerkingen over de capaciteiten heb ik ook niet echt iets te klagen. Onze zoon is vrij "snel" met dingen. Hij loopt fysiek voor op leeftijdsgenootjes. Ze stimuleren hem ook wel om nieuwe dingetjes te gaan doen. 


    Groetjes,
    Miriam


    Sje
    Posts:75548


    --
    04-16-2007 8:20


    citaat:
    Miriam wrote:
    Het voordeel van de gemengde groep met alle leeftijden is naar mijn mening dat de kleintjes zich gaan optrekken aan de grotere kindjes.




    En het werkt ook de andere kant op: de grotere kindjes vinden het vaak erg leuk om te helpen bij het verzorgen van de kleine kindjes (al is het maar dat ze alleen maar een luier uit de tas hoeven te pakken). Dus in die zin is het voor de grotere kindjes ook heel leerzaam om in een gemengde groep te zitten.

    De enige "opvang" waar ik mee te maken heb gehad is elke week 1 dag de meiden naar mijn ouders. Gewoon omdat mijn ouders en de meiden dat leuk vinden en omdat ik zo een dagje mijn handen vrij heb voor het poetsen van het huis en om de weekboodschappen te doen, dus ik heb geen kinderdagverblijf-ervaring.

    Maar mijn zus brengt haar zoontje van 6,5 maand 1 dag in de week naar een kinderdagverblijf en zij is er erg tevreden over! Schone frisse lokatie, toffe leidsters, elke keer een samenvatting in zijn schriftje van wat hij die dag gedaan heeft (Inderdaad Miriam, verfvoetjes knutselen. Hihi!). Ik heb mijn zus er nog nooit negatief over gehoord. Die kleine man lijkt het er erg naar zijn zin te hebben. Zijn groep gaat overigens geloof ik maar tot 2 jaar en dan gaat hij naar een andere groep. Dus het is minder gemengd dan bij Miriam.
    Lein72
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-06-2007 5:20
    Hoi Hans,

    Al geruime tijd werk ik als groepsleidster in de kinderopvang.

    Hoe is jouw idee ontstaan dat kinderen niet op hun capaciteiten worden ingeschat?

    Er worden inderdaad met ’standaarden’ gewerkt en wel ’groepsstandaarden’ omdat een kind in een kinderdagverblijf nu eenmaal in een groep met andere kinderen terecht komt en er dan bepaalde groepsregels gaan gelden. Maar verder wordt ieder individueel kind echt wel gezien en zal het kind in zijn/ haar capaciteiten gesteund, gestimuleerd en begeleid worden.

    Maar goed, er zijn natuurlijk veel verschillende kinderdagverblijven en op die kinderdagverblijven werken weer allerlei verschillende types leid(st)ers. De ene leidster weet beter met de individuele capaciteiten van het kind om te gaan dan de andere bijvoorbeeld. Maar over het algemeen MOET een kinderdagverblijf een pedagogisch beleid en een zgn pedagogisch werkplan hebben en ook daarmee werken waarin ook wordt gemeld hoe de leiding om moet gaan met ’het individuele kind’.

    Hier spreekt wel een ’vakidioot’ hoor :-) Ik snap best dat ouders en buitenstaanders een ander beeld van het reilen en zeilen in de kinderopvang kunnen hebben. Daarom reageer ik graag op vragen en opmerkingen!

    Groet, Lein
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-22-2010 2:46
    Ik heb gastouderopvang geregeld voor als ik weer ga werken....
    Ik ben erg benieuwd of er hier nog tips/ideeen boven komen hoe anderen met bepaalde dingen omgegaan zijn.....
    Ik wil bijvoorbeeld wel met een 'overdrachtsschriftje' gaan werken, en ben benieuwd hoe dit gaat, vooral of ik dit zelf vol kan houden :-)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    03-23-2010 2:01
    Spannend Erica. Heb je zelf een gastouder gezocht of heb je dat via een bemiddelingsbureau geregeld? Komt de gastouder bij jou thuis?
    Sje
    Posts:75548


    --
    03-23-2010 2:26
    Ik heb destijds met mijn ouders zo'n overdrachtschriftje gehad. Ideaal! Elke week waren de meiden een dagje bij opa en oma, ik schreef de avond vantevoren in de schriftjes wat bijzonderheden of andere dingen die opa en oma moesten weten (vooral in de tijd van de voedingsschema's erg handig). En dat schreef ik dan vanuit het betreffende kind.

    Ik kreeg de schriftjes weer terug met een verhaaltje van mijn ouders erin. Ook geschreven aan het kindje en een heel relaas over hoe de dag was geweest en wat ze allemaal gedaan hadden.

    Volgens mij heb ik van beide dames 3 schriften (van die dikke met zo'n gezellige plastic kaft) vol. Erg leuk om terug te lezen! En voor de meiden zelf ook leuk om later in terug te lezen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    03-23-2010 2:42
    Wij hebben op het kdv tot een leeftijd van 2 jaar gewerkt met schriftjes. In de praktijk kwam er niets van terecht. De dames hadden 1 keer per week tijd om per kind iets te schrijven en op een gegeven moment werd het steeds moeilijker om iets te verzinnen. Ik hield er wel de voedingsschema's in bij en eventuele bijzonderheden, bijvoorbeeld medicijnen als ze ziek waren geweest.
    Sje
    Posts:75548


    --
    03-23-2010 2:48
    Kan me voorstellen dat het voor de leidsters op een kdv bijna niet bij te houden is dagelijks voor zoveel kindjes. Dat was dan weer mijn geluk met opa en oma die op dat moment nog maar 2 kleinkinderen hadden!

    Ik ben er overigens mee gestopt toen de dames naar school gingen. Dus tot ze 4 werden en dus elke week een hele dag bij opa en oma waren heb ik het volgehouden. Want net wat je schrijft, op een gegeven moment weet je niet meer wat je moet schrijven en komen er wekelijks dezelfde dingen terug.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-23-2010 10:35
    Ik heb van mijn meiden ook van die boekjes (A6-formaat), vol met verhaaltjes. Mijn schoonzus was onze oppas en ze was heel trouw in het schrijven. Erg fijn dat ze dat heeft gedaan. Het zijn een soort dagboekjes geworden.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-28-2010 2:45
    hoe vinden jullie het nieuwe idee van onze minister van onderwijs?

     Dus vanaf 3 jaar naar school, en dus ook voor de onderwijzers naast de Pabo een extra aantekening?

     Ik vind het echt bizar, de meeste 3-jarige slapen nog tussen de middag en sommige zijn nog niet zindelijk.

    Kinderopvang is voor de meeste kinderen 2, uiterlijk 3 dagen per week, maar nu willen ze de 3-jarigen al 5 dagen naar school doen. Want de kinderopvang is niet "pedagogisch" genoeg. Opvoeden lijkt mij op deze leeftijd ook iets van de ouders, en gaan ze naar een KDV is een minimaal diploma MBO pedagogisch medewerker voor de leidsters verplicht.

    En dat omdat in Belgie de kinderen ook al met drie naar school gaan. Prima voor de Belgen, maar ik kijk liever naar Zweden! Daar blijven de kinderen van 6 tot 16 op dezelfde school, dus die hele zware pubertijd doen ze lekker in een vertrouwde omgeving, en niet met 12 als brugpieper (in een zo kwetsbare tijd) naar enorme leergebouwen.

     
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-28-2010 3:13
    Ze moeten al zo lang naar school, laat ze lekker tot hun 4e jaar thuis blijven en kind zijn. Of laat het een keuze van de ouders zijn of ze kinderen al op hun 3e naar school willen laten gaan.

    Er zijn kindjes die er op die leeftijd al wel aan toe zijn en het wel aankunnen.

    Maar als het een "verplichting" zou worden om kinderen al vanaf hun 3e naar school te laten gaan, dan hebben ze mijn stem niet.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-28-2010 4:55
    Verplicht maken vind ik ook onzin, maar als een kind eraan toe is, vind ik het een perfect idee. Voorzover ik begrepen heb, gaat het alleen om de ochtenden. Ik zou willen dat het een half jaar geleden al ingegaan was! Voor ons zou het een uitkomst zijn geweest.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-28-2010 4:59
    Ik moest ook meteen aan jou denken Miriam door die berichten over naar school met 3 jaar! ;-)
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-28-2010 8:48
    Ergens las ik dat de leerplicht nu met 5 jaar ingaat en dat zou zo blijven. Maar in de praktijk gaan nu alle kinderen met 4 jaar, toch? Je zou rare verschillen krijgen denk ik uiteindelijk. En scholen zitten er vast niet op te wachten nog jongere kinderen binnen te krijgen. Een combigroep 1-2 is vaak al "bedreigend" voor de "groep 0'ers". Als school de ruimte heeft voor een "instapgroep", maar dat kan lang niet overal.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-28-2010 8:51
    Het lijkt me een prima plan, 5 ochtenden naar school. Prima voor de kinderen, lekker leerzaam, niks mis mee. En gespeeld wordt er ook genoeg op de kleuterschool. Het ontlast ook de kinderopvang (wachtlijsten!?) en de opvangkosten worden dan ook stukken lager voor werkende ouders. Het niveau van het onderwijs in het algemeen is in Belgie volgens mij wel hoger dan hier in NL. Met Zweden zou ik niet willen ruilen, de overgang naar de middelbare school is geen enkel probleem, ook juist een heel leerzame periode. Soms ook zelfs een opluchting, om een nieuwe start te kunnen maken (bijv. kinderen die gepest worden).
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-28-2010 8:54
    De leerplicht is toch al tijden vanaf 5 jaar? Ik weet niet beter dan dat een kind onder de leerplichtwet valt vanaf de eerste van de maand na de maand dat het kind 5 geworden is.

    Dus ergens in mei 5 jaar worden, dan vanaf 1 juni officieel leerplichtig.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.